UnrealIRCD Istorija

IRCD (demon) je serverski softver koji sprovodi protokol IRC-a, omogućavajući ljudima da razgovaraju jedni sa drugima preko interneta razmenjujući tekstualne poruke u realnom vremenu.

Server sluša veze sa IRC klijenata na skupu TCP portova. Kada je server deo IRC mreže, takođe ima jednu ili više utvrđenih veza sa drugim serverima (demonima).

Termin IRCD prvobitno se odnosi na samo jedan deo softvera, ali je na kraju postao generičko ime za bilo koju implementaciju IRC demona.

Unrealircd je open source IRC demon, prvobitno zasnovan na DreamForge-u, i dostupan je za Unix operativne sisteme i Windows. Od početka razvoja na UnrealIRCD-a  Maja 1999, mnoge nove funkcije su dodate i modifikovane, uključujući napredne bezbednosne funkcije i ispravke grešaka, a postao je jedan od najpopularnijih servera na domaćim prostorima i u svetu. Krstarica, SerbianCaffe, BOLChat i ostale velike domaće mreže koriste ovu vrstu servera od samog početka.

Kada govorimo o istoriji IRCD-a, moramo unazad pogledati.

Povodom nesvakidašnjeg eventa “The Great Split” ili kako ga admini velikih svetskih mreža zovu “The Great Netsplit” koji se desio 1996. godine i koji podelio originalnu i prvobitnu IRC mrežu u EFnet i IRCnet zbog tehničkih implementacija izazvanih od strane administratora istih, jedan od tehničkih argumenata bio je iznad događaja kako IRC demon treba da se odnosi sa dupliranim entitetima pošto se serveri relinkuju.

Generalno, EFnet-ovi administratori su podržali ideju implementacije timestamping nadimaka i kanala, a vreme je pokazalo da je ova implementacija znatno poboljšala kvalitet samog chata bez kojeg je danas timestamp nadimaka i kanala gotovo nezamisliv.

https://www.unrealircd.org