🌐 (WEB) Perverzno četujem sa nepoznatim momcima i loše se osećam zbog toga!

Imam nalog na jednoj društvenoj mreži gde mi se javljaju anonimne osobe. U poslednje vreme počela sam tamo da pišem perverzno sa nepoznatim momcima i osećam se loše zbog toga. Najgore od svega je što mi se danas tu javio jedan dečko koji živi nedaleko od mene. Prvo se predstavio lažno, ispitao me nešto perverzno i onda rekao ko je on. Sada on traži od mene hot chat i da spavam sa njim, ja to ne želim i ne znam kako to da mu stavim do znanja. U strahu sam da ću ga sresti kad izađem iz kuće. Ja imam 17 godina, a on 19. Najgore od svega jeste što on ima devojku i sa njom je vec 4 godine. HELP!

  • Jovana Vuković, psiholog:

Draga sedamnaestogodišnjakinjo, pokrenula si izuzetno važnu i aktuelnu temu koja bi trebalo da zanima sve adolescente ali i o kojoj bi svi trebalo ponešto da znaju. Zajedno sa seksualnim obrazovanjem trebalo bi kao obavezno uvesti i ono vezano za opasnosti koje nas mogu sačekati na internet. Ti si na neki način, rekla bih, žrtva onlajn zlostavljanja. I suočavaš se sa problemom sa kojim se susreću mnoge mlade osobe, a to je kako reći NE. To je problem i uživo a očigledno i na netu.
Dakle, pravilo koje je zaista važno da prisvojiš i zauvek poštuješ je da nikada ne treba da pristaneš na nešto što ne želiš. Tvoje telo, tvoje vreme, tvoje tajne, tvoji problemi, osećanja, razmišljanja, to je sve samo tvoje i deliš ih isključivo sa kim ti želiš i kada ti želiš. Čak i ako si rekla ili obećala da ćeš nešto uraditi, imaš svako pravo da se predomisliš. Ne treba da postoji niko ko može da izmanipuliše tobom i natera te da uradiš nešto što ne želiš. Ti ćeš se posle osećati loše a kada jednom popustiš, popustićeš opet i uskoro možeš postati osoba koja nema svoje ja, koja ne zna šta želi i koja samo radi ono što drugi traže od nje. Vidiš, ti se već osećaš loše vezano za ovog dečka a ništa se fizički i konkretno nije dogodilo. Zamisli kako bi se osećala da jeste!

U principu tebi ne bi trebalo da bude toliko teško da nekome koga ni ne poznaješ dobro i sa kim nemaš ništa lično kažeš da ne želiš više kontakt s njim. Nije neobično da nećeš da spavaš, niti da imaš hot chat sa nepoznatim ljudima. I možeš to potpuno otvoreno da kažeš, nešto kao “Izvini, ja tebe ne poznajem a i inače ne spavam sa ljudima sa kojima nisam u vezi. Možda je ovaj chat otišao predaleko i možda si stekao utisak da će između nas biti nečega više, ali neće. I najbolje je da prestanemo da se dopisujemo.” I šta te briga ako ga sretneš, iskuliraj ga. On ti je niko i ništa i moraš da naučiš da će te u životu ponekad možda biti sramota kad naletiš na nekoga, ali šta je tu je. To stvarno ne znači da treba da spavaš sa njim kako bi izbegla tu glupu situaciju.
Na kraju, moram da  pitam zašto si se uopšte uplela u perverzno četovanje sa nepoznatim osobama ako se nakon toga osećaš loše. Verujem da je to na nekom nivou privlačno, čini da se osećaš poželjnom i seksi, ali mislim da je važno da znaš da je sve to lažan svet u kome se i ti, a i drugi, pretvaraju da su nešto što nisu, odnosi koji se tu stvaraju služe mahom za ispunjenje fantazija, ali oni nisu stvarni niti iskreni. Takva vrsta chata može biti dosta opasna jer možeš da izgubiš vezu sa stvarnim svetom, osetiš kao da su ti ti ljudi seksualni partneri, izoluješ se od spoljašnjeg (stvarnog) sveta i počneš da živiš u svetu fantazije, pa čak i da preferiraš taj onlajn život. A onda je tu opasnost od manipulacije, seksualnog iskorišćavanja i ko zna još kakvih prevara. Znam da sada ovo zvuči kao da preterujem i ti misliš da ćeš prepoznati takvu opasnost, ali razmisli. Vidiš da već ne umeš da kažeš jedno prosto ne. Dakle, mislim da bi najbolje bilo ili da potpuno prekineš takva dopisivanja i ukineš taj nalog, ili sebe vremenski ograničiš, na na primer, na pola sata dnevno i ni minut više. Drugo, važno je da nikome ne daješ svoje prave podatke. Pretpostavljam da već imaš lažno ime i nisi unela adresu ili broj telefona. To nikako nemoj da radiš i nemoj ljudima govoriti ko si. Tako u krajnjoj liniji izbegavaš potencijalnu neprijatnost da sretneš nekoga koga znaš (kao što je sada slučaj) jer niko neće znati da si to ti. A sve to uz jedno veliko i apsolutno NE na sve što ti ne prija. Ne samo kada je u pitanju viđanje ili seks sa nekim, već i sadržaj dopisivanja. Ako ti je u bilo kom trenutku nelagodno, isključi se sa chata, a tu osobu možeš I blokirati. Nema zašto da ti bude glupo. I molim te pamet u glavu, internet je, iako jako koristan, takođe i opasan izum. Pazi se.

Izvor: www.inteenmagazine.com

3 thoughts on “🌐 (WEB) Perverzno četujem sa nepoznatim momcima i loše se osećam zbog toga!”

Ostavite komentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s