🌐 (WEB) Snouden: Ovu aplikaciju ne koristite za chat!

Edvard Snouden ponovno je upozorio korisnike da ne koriste Google Allo za četovanje jer tehnološki gigant putem ove aplikacije, tvrdi, čita sve što korisnici napišu.

Aplikaciju, koja je dostupna za Android i iOS, Google je predstavio u Maju ove godine, a u upotrebu je puštena 21. septembra. Njen softver beleži sve što ljudi izgovore, a zatim se sadržaj čuva za kasniju analizu, s ciljem da se ti podaci iskoriste za unapređenje aplikacije. Ali, to takođe znači da će razgovori biti “večno” uskladišteni na Googleove servere, iako je kompanija prvobitno objavila da će se poruke “skladištiti” samo privremeno. Snouden je i ranije upozoravao kako bi lični podaci korisnika lako mogli biti zloupotrebljeni. “Besplatni za preuzimanje danas: Google Mail, Google Maps i Google nadgledanje. To je #Allo. Ne koristite Allo”, napisao je Snouden na svom Twitter profilu.

Ukoliko brinete za sopstvenu sigurnost, savetuje Snouden, aplikacija koju bi trebalo da koristite za poruke je Signal. Inače, do Oktobra, prema podacima na Google Playu, korisnici Android platforme su na svoje uređaje Allo preuzeli više od pet miliona puta.

Dodatno, aplikaciju je ocenilo ukupno 117,308 korisnika, s tim da je najveću ocenu (pet zvjezdica) dalo njih 69,944, najmanju – jedinicu nešto više od 8.000 korisnika. Google Allo je tako zaradio prosečnu ocjenu 4.2.

Neki od IT stučnjaka dodaju:

Snouden je takodje savetovao da se izbegavaju Android telefoni. Zbog Google-a i njegovog poslovne politike koriscenja i zlouptrebe korisnickih podataka. Zar neko zaista veruje da je kompanija poput Googla, koja je 2005. platila 130 miliona dolara za Android OS i potom ulozila nekoliko milijardi u njegov razvoj, placajuci na stotine najboljih i najskupljih programera u svetu da bi dostigla funkcionalnost iOS platforme, sve to ucinila da bi ga dala korisniku besplatno na koriscenje? Da bi sta, oni igrali Angry Birds za dz? U IT-u je sve biznis. Google business model je da vas svojim proizvodima (Gmail, Chrome, Google Docs, Hangout, Google Photo, News…) sto vise veze za svoju platformu, kao uostalom i svi drugi, i da zatim ima na raspolaganju sve vase podatke, od vasih interesovanja, klikova, surf navika, prijatelja, kontakata, uzrasta – sve, da bi vam zatim plasirala reklame u skladu s tim. Zahvaljujuci tome, oni imaju mogucnost da klijentima naplate maximum, jer maksimalno i pogadjaju reklamne ciljne grupe i tako se prave milijarde godisnje. Problem je samo sto sa njima nema privatnosti po default-u, jer onda nema ni zarade. Google, za razliku od npr Apple, nema enkripciju u porukama, i loguje njihov sadrzaj na servere pravdajuci to bezbednosnim razlozima. Sustina je da ste za Google proizvod vi, a ne njihov uredjaj.

Šta se dešava sa IP Adresama i globalnim nadgledanjem?

Sustina je je da Google podatke koje o vama i vasim internet navikama prikuplja i zauvek skladisti, ne koristi iskljucivo za sopstvene potrebe… U velikoj vecini (civilizovanih) zemalja informacije sa Googla su sudski validan podatak (ne u Srbiji naravno) tako da recimo ako vas greskom optuze za ubistvo, a vi u dugogodisnjoj istoriji Google pretrage koja je belezena sa vase IP adrese, imate pretragu naslovljenu sa bilo kakvim oruzjem, ili klip sa pucanjem na YouTube-u koji ste gledali ko zna kad, sve to moze biti iskoristeno na vasu stetu….

Izvor: http://rs.n1info.com

Advertisements

Ostavite komentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s