🌐 (WEB) Elektronsko nasilje.

Elektronsko nasilje uključuje bilo kakav oblik slanja poruka putem interneta ili mobilnih telefona. Ima za cilj povređivanje, uznemiravanje ili bilo kakvo drugo nanošenje štete detetu, mladom ili odraslom čoveku koji ne može da se zaštiti od takvih postupaka. Pojavljuje se u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva.

Praktično je to nastavak klasičnog maltretiranja, samo u digitalnom (virtuelnom) okruženju.

Postoje dve vrste nasilja preko interneta: direktan napad i napad preko posrednika.

U slučaju kada odrasla osoba kontaktira maloletno lice u cilju seksualnog iskorišćavanja, govorimo o posebnoj vrsti krivičnog dela “seksualnoj zloupotrebi dece”.

Odrasli se u tom slučaju često predstavljaju kao vršnjaci deteta, uspostavljaju kontakt i uzajamno poverenje. Sve ovo da bi tražili da im maloletnik pošalje seksualne fotografije ili da bi ugovorili sastanak. U ovom slučaju nema nikakve dileme -smesta se obraćamo policiji ili Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Jedan od najozbiljnijih vidova digitalnog nasilja proizilazi upravo iz sekstinga (dobrovoljnog slanja erotizovanih selfija). Sredstva digitalnog nasilja su računari, smartfoni i tableti, a u budućnosti možemo očekivati da se i drugi “pametni uređaji” počnu koristiti u ove svrhe.

Priča iz života: Otac jedanaestogodišnje devojčice iz Australije je otkrio da je njegova ćerka žrtva nasilja putem društvenih mreža. U tom trenutku je maltretiranje već trajalo nekoliko nedelja i kako je vreme prolazilo, postajalo je sve gore. Siledžije su u ovom slučaju bile devojčice sa kojima je njegova ćerka prestala da se druži. Iživljavanje je počelo u školi, a nastavilo se putem interneta. Otac je sačuvao kopije svega što se dešavalo – slike ekrana sa društvenih mreža. Devojčice su je nazivale pogrdnim imenima, lažno optuživale za rasizam i razne druge stvari. Čak su joj pretile i fizičkim nasiljem. Kada su se prvi put obratili školi, uputili su ih na policiju. U policiji su im rekli da pošto su u pitanju lica mlađa od 14 godina, ne mogu puno da učine. Otac se onda ponovo obratio školi, pozivajući se na njihov Pravilnik o ponašanju, u kome stoji da ako se digitalno nasilje vrši nad učenikom i ima veze sa školom, onda jeste u pitanju školski problem. Otac više ništa nije hteo da prepusti slučaju. Verujući da bi osoblje škole moglo ponovo da okrene glavu na drugu stranu ili proglase njegovu ćerku “suviše osetljivom”, sastavio je dopis na 3 strane, sa priloženim dokazima maltretiranja, što je na kraju predstavljalo dokument od preko 20 strana. Tek tada je škola odreagovala i maltretirnje je konačno prestalo.

 

Advertisements

One thought on “🌐 (WEB) Elektronsko nasilje.”

Ostavite komentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s