🌐 (WEB) Početci najvećih IRC mreža.

  • UNDERNET

Undernet su u Oktobru 1992. osnovali Danny Mitchell, Donald Lambert i Laurent Demally kao eksperimentalnu mrežu koja je vodila modifikovanu verziju EFnet irc2.7 IRCd softvera, stvorenog u pokušaju da bude manje konzumna i manje haotična. Undernet IRC daemon postao je poznat kao “ircu”. Undernet je formiran u vreme kada je pokrenuto mnogo malih IRC mreža i nakon toga nestaje, međutim, uspeo je prerasti u jednu od najvećih i najstarijih IRC mreža uprkos nekim početnim borbama i zastojima. U periodu 1994. godine, Undernet je bio ometan nizom IRC ratova (DDOs/Flood/Overtaking/ICMP). Ponovo je 2001. godine mreža Undernet-a je pretpela niz gigantskih automatizovanih spam poruka od sopstvenih korisnika a taj spam je korišćen za potencijalne komercijalne dobitke. Undernet je preživio ova razdoblja relativno netaknutom mrežom i popularnost se nastavlja do danas.

Statistika mreže:

– Lokacija: USA/CANADA

– Prosečna posećenost korisnika: 18000

– Prosečno kanala: 7000

– Konektovanih servera na mrežu u ovom momentu: 19

  • DALNET

DALnet su osnovali u Julu 1994. godine članovi EFnet #startrek kanala. Ova nova mreža bila je poznata kao “dal’s net”, nakon nadimka koji je koristio administrator prvog IRC servera na mreži, “dalvenjah”, uzet od zmaja “Dalvenjah Foxfire”, u fantazijskom romanu Thorarinna Gunnarssona. Mreža je uskoro preimenovana iz dal-mreže u DALnet. Za razliku od drugih tadašnjih IRC mreža, DALnet je 1995. implementirao “servis”, sistem koji je enforsovo IRC nadimak i registracije kanala. Tradicionalno, na IRC-u svako može imati kanal ili nadimak, ako ga niko ne koristi, može ga koristiti svako ko to odluči. Međutim, na DALnetu to više nije bio slučaj.

Statistika mreže:

– Lokacija: USA/CANADA/EUROPE

– Prosečna posećenost korisnika: 7000 – 120000

– Prosečno kanala: 7000 – 11000

– Konektovanih servera na mrežu u ovom momentu: 40

  • EFnet

EFnet ili Eris-Free mreža je glavna Internet Relay Chat (IRC) mreža.  EFnet je savremeni potomak izvorne IRC mreže. U početku, većina IRC servera formirala je jednu IRC mrežu, kojoj su se novi serveri mogli pridružiti bez ograničenja, ali to su uskoro zloupotriebili ljudi koji su postavili servere da sabotiraju druge korisnike, kanale ili servere. Ograničenje je raslo i u Avgustu 1990. eris.Berkeley.EDU je bio posljednji server koji je neselektivno dopuštao ostalim serverima da mu se pridruže. Ova mreža je dobila ime po Grčkoj boginji Eris koja je bila boginja sukoba i nesloge. Ono sto je značajno pomenuti je da je grupa operatera uz podršku Jarkka Oikarinena, uvela je novu “Q-liniju” u svoje konfiguracije servera. Kontinuirani problemi s’performansama i raznim problemima na mreži na kraju su doveli do porasta još jedne velike IRC mreže, Undernet, koja se odvojila u Oktobru 1992.

U Julu 1996. nesporazum o politici mreže je doveo do toga da je EFnet bukvalno puko na dva dela, nešto veća Evropska polovina servera (uključujući Australiju i Japan) formirala je IRCnet mrežu, dok su Američki serveri nastavili kao EFnet. To gigantsko cepanje EFnet mreže je bilo poznato tada kao “Great Split” koji je obeležio istoriju te mreže.

Statistika mreže:

– Lokacija: USA/CANADA/EUROPE

– Prosečna posećenost korisnika: 35000 – 40000

– Prosečno kanala: 10000 – 15000

– Konektovanih servera na mrežu u ovom momentu: 60

  • QuakeNet

Osnovali su ga 1997. godine Garfield (Henrik Rasmussen, Danska) i Oli (Oli Gustafsson, Švedska) kao IRC mreža za QuakeWorld igrače, QuakeNet je doživeo ogroman rast u narednim godinama jer je privukao mnoge druge igrače. Kako je interes za IRC počeo opadati QuakeNetova korisnička baza počelaje slabiti međutim, nedavne poteze u borbi sa PR vezama za nekoliko izdavača igara razvojni studiji i proizvođači hardvera počeli su preokretati ovaj trend.  QuakeNet je najveća i najposećenija IRC zajednica trenutno u svetu!

Statistika mreže:

– Lokacija: USA/EUROPE

– Prosečna posećenost korisnika: 65000 – 75000

– Prosečno kanala: 40000 – 45000

– Konektovanih servera na mrežu u ovom momentu: 12

Advertisements

Ostavite komentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s