🤱 (WEB) Online nasilje prema ženama.

“Online nasilje” prema ženama na ExYu prostorima prema istraživanjima IRCDnevnika kada je u pitanju konkretno IRC Chat je uglavnom zasnovan na verbalnom konfliktu prema ženama između osoba istog (ženskog) ili različitog pola (muško-ženskog) mada ima i slučajeva fizičkog zlostavljanja u “muško-ženskim” relacijama!

Ircerke na ExYu prostorima su uglavnom jako obazrive kada su u pitanju muškarci, dok je u zemljama Zapadne Evrope, U.S.A, Rusije, Kine, Malezije, Indije situacije potpuno drugačije i skandaloznije a neke čak i morbidne.

Problematični muškarci koji posećuju domaće chat-ove na ExYu prostorima, maltretiraju žene šaljući im slike svojih genitalija što se tretira kao “seksualno online uznemiravanje” i to je reper u većini slučajeva. Ima i onih žena koje su po seksualnoj opredeljenosti “bi-seksualne”, one takođe šalju na IRC Chat-u “strejt” ženama slike svojih genitalija što se takođe tretira kao “seksualno online uznemiravanje”.

Womenngo.org.rs pokrenuo je prošle godine (11. Oktobar 2017) projekat “Online Nasilje Prema Ženama”.

U okviru studijske posete organizaciji Kvinna till Kvinna u Stokholmu, Švedska, od 1. do 6. oktobra, predstavnice Autonomnog ženskog centra, Marina Ileš i Sanja Pavlović, imale su priliku da prodube svoje znanje o online nasilju prema ženama i njegovim posledicama. Opšti zaključak je da online nasilje prema ženama najčešće ima identične posledice po one koje ga prežive, poput posledica koje ostavlja nasilje u stvarnom svetu.

Program je obuhvatio predavanja i interaktivne diskusije u vezi sa online nasiljem prema ženama, ali i feminističke odgovore na ovaj sve prisutniji vid muškog nasilja prema ženama. Učesnice su imale priliku da se upoznaju sa zakonodavstvom Švedske kada je reč o zaštiti žrtava online nasilja, pre svega seksualnog i drugih vidova uznemiravanja i proganjanja, ali i da diskutuju o tome kakvim pretnjama i vidovima nasilja na internetu su izložene aktivistkinje, braniteljke ljudskih prava u Srbiji. Razgovarale su o odnosu tehnologije, seksualnosti i roda i složile se u tezi da je internet otvorio nove prostore i mogućnosti  zloupotrebe od strane nasilnika i fašista. Diskutovale su i o načinima unapređenja online bezbednosti i zaštite od uznemiravanja i govora mržnje, posebno se fokusirajući na internet kao prostor gde dolazi do čestog sužavanja mogućnosti žena, pogotovo feministkinja, da izraze svoje stavove i vrednosti.

 SOS Telefon za žene koje su preživele online nasilje 011/266-2222

Ostavite komentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s