🌐 (WEB) Kada i kako je prvi put Internet stigao u Srbiju tj. tadašnju SR Jugoslaviju.

Pre 20 godina, grupa stručnjaka Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa tadašnjim provajderom “Telefonija”, povezala je akademsku mrežu na internet.

Prvi Internet-signal stigao je u tadašnju SR Jugoslaviju 26. februara 1996. godine, a njegovo uvođenje je u to vreme je bilo obavljano u tajnosti.

Jedan od glavnih organizatora i odgovornih za uvođenje interneta u Srbiju bio je Prof. dr. Zoran Jovanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji je za “Blic” rekao da je ideja bila dovođenje novih tehnologija u Srbiju.

Kako kaže, oko 1990. godine imali smo samo jednu vezu sa svetskom mrežom, koja je bila realizovana putem “e-mail” servisa u Republičkom zavodu za statistiku. Ona je bila prekinuta, a nekoliko godina kasnije, napravili smo izolovanu akademsku mrežu.

Oko 1993. godine, napravili smo intranet mrežu, koja je bila akademska i izolovana od svetske mreže, i imala je samo jednu mogućnost povezivanja sa svetskom mrežom, putem “e-mail”-a. To je realizovala ekipa sa FON-a, koju je vodio profesor Božidar Radenković.

On je dodao da je FON slao i primao inostrane “e-mail”-ove koje je distribuirao akademskoj mreži. Takođe, tada nije postojao nijedan drugi internet servis osim “e-mail”-a i “sve je bilo dosta skupo”.

Tek 26. februara 1996, Srbija se uspešno povezala na svetsku mrežu Internet.

Pre 20 godina, putem “Telefonije” smo uspostavili direktnu satelitsku vezu između naše akademske mreže i norveškog provajdera, i odjednom su bili otvoreni svi servisi ka svetskoj mreži.

Primer za ovo je “web”, koji je nakon ostvarenja veze postao dostupan,
tada su svi internet servisi bili dostupni jedino akademskoj mreži i samo pojedinci su mogli da ih koriste, ali da je ovo bio “revolucionarni naopredak”.

Direktor Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, Slavko Gajin,
istakao je da smo do tada bili izolovani ali da smo “ostvarivanjem jedne veze postali deo svetske mreže”.

Interesantno je da je povezivanje na Internet proteklo u tajnosti
i da tadašnji državni vrh nije bio upućen u to da smo se priključili svetskoj mreži.

To se desilo u tajnosti zbog toga što zakonska regulativa nije bila sasvim jasna u vezi toga da li su potrebne posebne dozvole za međunarodne veze tog tipa.

One thought on “🌐 (WEB) Kada i kako je prvi put Internet stigao u Srbiju tj. tadašnju SR Jugoslaviju.”

Ostavite komentar.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s